Transferul si contratransferul in Hipnoanaliza

Transferul si contratransferul in Hipnoanaliza

Notiunile de transfer si contratransfe vin din psihianaliza si se referă la acel in care clientul dezvolta sentimente nerealiste faţă de terapeut pe care ii identifică cu o figură semnificativă din copilăria sa. (acesta vede pe terapeut prin ochelarii trecutului, ochelari ce pot fi roz sau întunecaţi, adica dezvolta fata de terapeut sentimente pozitive sau negative).

Astfel pacientul caută să reediteze cu terapeutul o relaţie importantă din existenţa sa, in special din copilarie. Când pacientul realizează un transfer pozitiv, el îşi iubeşte şi îşi idealizează terapeutul. Când transferul e negativ – îl urăşte, in acest caz este posibil ca pacientul sa doreasca sa apreasca terapia, sa opreasca sedinta curenta sau sa nu mai vina la sedintele urmatoare. Ambele tipuri de transfer trebuie lucrate de către terapeut.

In timpul hipnoanalizei (analiza cauzelor tulburarilor prin hipnoza) transferul este şi mai puternic comparativ cu psihanaliza clasică, pentru că în hipnoză pacientul are acces mai rapid la conflictele şi afectele sale reprimate, el fiind într-un contact mai direct cu propriul său subconştient.

Transfer si contratransfer in hipnoanaliza

Există trei mai categorii de transfer (Erika Fromm, 1984):
1. Transferul care caracterizează tipul infantil de dependenţă.
2. Transferul oedipian.
3. Transferul fratern.

Dependenţa de tip infantil. Situaţia hipnotică în sine tinde să favorizeze transferul de tip dependenţă infantilă mai ales la începuturile ei. Pacientul vine la hipnoterapie şi aşteaptă ca terapeutul să aibă grijă de el să-i rezolve problemele în timp ce el „doarme”. De fapt, pacientul vrea să fie dependent, considerându-l pe terapeut ca pe un părinte omniscent şi omnipotent. Sentimentele legate de transfer sunt nerealiste şi exagerate, el dorind ca terapeutul să ia deciziile în locul pacientului, aşa cum au făcut părinţii – tata sau mama – în copilăria sa.

Transferul de tip oedipian. Aşa cum complexul lui Oedip are două laturi: dorinţa de a întreţine relaţii sexuale cu părintele de sex opus şi dorinţa de a câştiga obiectul dragostei în competiţia cu părintele de acelaşi sex, de a cărui răzbunare subiectul se teme – în hipnoză acest complex îmbracă aceleaşi două forme: seducţia şi competiţia cu dorinţa de moarte a concurentului. In hipnoanaliză aceste sentimente arhaice sunt transferate asupra persoanei hipnoterapeutului.

Aceste sentimente pot îmbrăca diverse forme:

– pacienta (femeie) poate avea fantezii legate cu hipnotizatorul care se poarta afectuos cu ea, o ține în brațe, o saruta si chiar ca face dragoste cu ea;

– o altă pacientă poate acuza nejustificat terapeutul că a agresat-o sexual în timp ce se afla în hipnoză (aceasta din urmă se răzbună în mod inconștient pe terapeut; figura tatălui -pentru că nu a sedus-o).

Transferul de tip fratern. Adesea pacientul dezvoltă în hipnoză o trăire de tip rivalitate fraternă.

Erika Fromm relatează cazul unei paciente care nu putea intra decât într-o transă ușoară în cabinetul terapeutului. Această pacientă a rugat-o s-o înveţe autohipnoza. Rezultatul a fost că pacienta relata că acasă, practicând autohipnoza, ea putea atinge o transă mult mai profundă. La o analiză mai atentă a reieşit un sentiment de rivalitate fraternă: „eu pot să fac asta mai bine decât o faci tu”. Problema se pune dacă este util să interpretăm rivalitatea fraternă a pacientului aflat în hipnoză. Răspunsul majorităţii terapeuților este că e mai util să nu o facem, pentru că pacientul se va simți jenat şi culpabil.

Dacă în psihanaliză se analizează în detaliu toate componentele transferului, în hipnoanaliză e mai bine să nu conştientizăm chiar fiecare sentiment inconştient care îşi face apariţia (Fromm, 1968). Specialiştii sunt de părere că este mai constructiv să utilizăm sentimentele legate de situaţia transferenţială decât să le analizăm cu orice preţ.

Astfel, de pildă, Erika Fromm laudă pacienta aflată în heterohipnoză pentru succesele obţinute de ea în autohipnoza. Terapeutul îi spune că este foarte fericit că ea a învăţat să se ajute singură intrând în transă prin autoinducţie.

Previous Cum pot sa imi recapat amintirile pierdute?
Next Cine poate fi hipnotizat mai usor?

About author

Catalin Dimofte
Catalin Dimofte 34 posts

Primele experiente cu hipnoza le-am avut incepand cu anul 1995. De cativa ani am decis sa practih hipnoza la nivel profesionist pentru a putea ajuta cat mai multi oameni sa-si rezolve problemele emotionale.

You might also like

Hipnoza 0 Comments

Situatii in care terapia prin hipnoza ajuta

Oare hipnoza poate fi de ajutor si in problema mea? Cum ma poate ajuta un hipnoterapeut? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari la care se gandesc oamenii care iau in considerare

Hipnoza 0 Comments

Procedura inovativa de micsorare a stomacului fara bisturiu

Stiai ca exista posibilitatea sa-ti micsorezi stomacul fara o interventie chirurgicala? Stiai ca atunci cand creierul percepe ca stomacul tau este mai mic, starea de satietate va aparea mult mai

Hipnoza 0 Comments

In stare de hipnoza sunt adormit?

Majoritatea clientilor care vin pentru prima oara la o sedinta de hipnoza se asteapta ca in timpul transei hipnotice sa fie adormit astfel incat sa nu mai stie ce este cu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!