Poti scapa de durerile cronice cu hipnoza

Poti scapa de durerile cronice cu hipnoza

Durerea cronica este un fenomen complex, care poate aparea pe fond emotional, cognitiv, comportamental. O durere care persista mai mult de 6 luni este numita durere cronica. Daca nu sunt ameliorate, durerile cronice pot provoca suferinte considerabile, limitari fizice si stres emotional. Mai mult, durerea cronica este unul din cele mai frecvente motive pentru care se solicita interventie medicala. Cu toate acestea, unele dureri persista in ciuda tratamentelor cu analgezice. In SUA, studiile epidemiologice indica faptul ca intre 11 si 45% dintre persoane acuza dureri de spate cronice, 75% dintre pacientii cu cancer avansat au dureri persistente si durerea cronica este cel mai frecvent motiv pentru utilizarea altor terapii de vindecare complementare si alternative.

Hipnoza pentru gestionarea durerilor cronice

In ultima vreme, interesul pentru utilizarea hipnozei in managementul durerilor acute a crescut semnificativ datorita rezultatelor si dovezilor medicale care arata ca hipnoza poate reduce durerea si costurile asociate procedurilor medicale.

TRatament dureri cronice cu hipnoza

In timpul hipnozei, partea constienta a creierului este temporar dezacordata in timp ce pacientul se concentreaza pe relaxare si distragerea atentiei. Societatea Americana a Hipnotizatorilor Clinici aseamana hipnoza cu utilizarea unei lupe care acapareaza razele soarelui si le face mai puternice. Cand mintea noastra se afla intr-o stare de concentrare si atentie, suntem capabili sa o folosim la capacitate mai mare. In timpul hipnozei, o persoana poate trece prin mai multe modificari fiziologice, cum ar fi de exemplu incetinirea pulsului si a respiratiei, precum si cresterea undelor cerebrale alfa. Pacientul poate deveni mai deschis la sugestii si scopuri precise, cum ar fi reducerea durerii. In faza de post-sugestie, terapeutul consolideaza utilizarea noului comportament.

Cercetarile arata ca hipnoza medicala este foarte eficienta pentru ameliorarea durerilor cronice si severe. In 1996, un grup al Institutului National de Sanatate a constatat ca hipnoza este eficienta in atenuarea durerii in caz de cancer. Mai multe studii recente au demonstrat eficacitatea sa pentru calmarea durerilor legate de arsuri, artrita reumatoida, alte boli grave si reducerea anxietatii asociata cu interventiile chirurgicale.

Cum poate hipnoza sa calmeze durerea cronica?

In primul rand, studiile de imagistica demonstreaza ca efectele sugestiilor hipnotice asupra activitatii creierului sunt reale si pot viza aspecte specifice durerii. Sugestiile hipnotice pot scadea neplacerile si disconfortul resimtit. Interesant, aceste sugestii duc la scaderi de activitate in zonele creierului responsabile pentru procesarea aspectului emotional al durerii, dar nu si in acele zone care sunt responsabile pentru intensitatea durerii procesate.

In al doilea rand, studiile demonstreaza ca tratamentele hipnotice sunt mai putin costisitoare. Sugestiile hipnotice pentru reducerea durerii si recuperare rapida reduc timpul necesar pentru procedurile medicale, timpul de recuperare, o cantitate mai mica de analgezice necesare. Toate acestea determina un confort mai mare al pacientului.

In al treilea rand, tot mai multe cercetari arata ca hipnoza functioneaza cu adevarat. Cand hipnoza si sugestiile hipnotice sunt folosite in combinatie cu alte metode medicale, tratamentul devine mult mai eficient. Cand oamenii care acuza dureri cronice invata cum sa foloseasca auto-hipnoza pentru managementul durerii si imbunatatirea somnului, ei simt cum durerea se diminueaza si in consecinta se pot odihni mai bine. Hipnoza are mai multe „efecte secundare” pozitive. Oamenii care invata sa se auto-hipnotizeze pot ajunge sa-si calmeze singuri durerile, dar vor avea in acelasi timp si un sentiment general mai puternic de bunastare si control.

Referinte

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2752362/

Hypnosis for chronic pain management

Previous Hipnoza folosita pentru anestezie
Next Citeste si invata o carte intr-o ora cu ajutorul hipnozei

About author

Catalin Dimofte
Catalin Dimofte 34 posts

Primele experiente cu hipnoza le-am avut incepand cu anul 1995. De cativa ani am decis sa practih hipnoza la nivel profesionist pentru a putea ajuta cat mai multi oameni sa-si rezolve problemele emotionale.

You might also like

Fără categorie 0 Comments

Cum reactioneaza creierul la hipnoza

In ciuda multor pareri sceptice, hipnoza nu are nimic de a face cu magia si controlul mintii. Hipnoza este cea mai veche conceptie occidentala de psihoterapie si in medicina alternativa

Fără categorie 0 Comments

Citeste si invata o carte intr-o ora cu ajutorul hipnozei

Special pentru studenti si liceeni ce urmeaza sa dea examenul de Bacalaureat. Participa GRATUIT la un studiu prin care vei putea invata rapid si bine toata materia pentru examene. Daca

Fără categorie 0 Comments

Cum poti vindeca depresia rapid?

De departe depresia este boala secolului. Din pacate aceasta boala este una extrem de grava si afecteaza o masa foarte mare de populatie. Depresia este una dintre cele mai nedorite

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!