Hipnoza folosita pentru anestezie

Hipnoza folosita pentru anestezie

Anestezia hipnotica are o vechime mai indelungata decat orice alta metoda de anestezie medicala moderna. Din pacate, din momentul in care anestezia s-a raspandit tot mai mult, hipnozei i s-a mai acordat tot mai putina atentie pentru acest scop.

Cu toate acestea, exista foarte multe situatii cand hipnoza este foarte eficienta ca si anestezic. Exista de exemplu unele persoane care nu pot tolera anumite medicamente (au probleme cu inima sau alta afectiune). Apoi, daca un medic foloseste pe langa anestezie si hipnoza, cantitatea de substante chimice introduse in organism se reduce semnificativ, timpul de recuperare se scurteaza iar nivelului de confort al pacientului creste.

Studiu relevant

Iata un studiu care demonstreaza acest lucru. In anul 2000, 241 pacienti impartiti in trei grupuri au participat la un studiu care a urmarit sa demonstreze eficienta hipnozei in ceea ce priveste ameliorarea durerilor (un grup de control, un grup a primit sedative medicale standard, iar pacientii din al treilea grup au beneficiat de anestezie insotita de hipnoza). Rezultatul a confirmat faptul ca anestezia medicala insotita de hipnoza calmeaza mai eficient durerile din timpul procedurilor medicale.

anestezie cu hipnoza

In timpul operatiei pacientul este anesteziat doar folosind hipnoza

De asemenea, hipnoza a diminuat foarte mult sentimentul de anxietate in randul pacientilor.

Persoanele din grupul care a beneficiat de hipnoza au cerut si li s-au administrat mai putine medicamente decat in cazul pacientilor din grupul de control. Procedurile medicale in grupul hipnotic au durat mai putin timp. In cazul fiecarei variabile masurate, hipnoza a fost superioara manipularii atentiei, ceea ce inseamna ca hipnoza nu este doar eficienta, ci efectele sale sunt de asemenea rezultate ale hipnozei (nu ale efectului placebo).

A cantat in timpul operatiei

De curand, BBC a scris un articol despre o artista celebra din Guineea, Alama Kante, care a cantat in timpul interventiei chirurgicale pentru a-si proteja vocea. Articolul subliniaza ca hipnoza a fost folosita in timpul operatiei, pentru ca altfel artista nu ar fi putut canta sub anestezie generala. Medicul sustine ca durerea pe care o implica o astfel de operatie este insuportabila daca esti complet treaz. Hipnoza insa, poate ajuta pacientul sa suporte durerile. Se pare ca artista a intrat in transa cand a auzit cuvintele hipnotice. Apoi a inceput sa cante.

I s-a administrat un anestezic local. Daca este facuta in mod corespunzator, anestezia locala poate bloca complet toate durerile si senzatiile din zona respectiva. Atunci, de ce a mai fost necesara hipnoza? Pentru ca aceasta reprezinta o metoda excelenta de diminuare a fricii, de a distrage atentia pacientului de la procedura medicala.

Beneficiile hipno-anesteziei

Hipno-anestezia ar putea fi un adjuvant util pentru operatiile chirurgicale in care pacientul este treaz. Unii experti denumesc hipno-anestezia ca hipnoza, anestezie locala si sedare constienta minima. De fapt, unii pacienti apeleaza uneori inainte de operatie la medicamente, ceaiuri sau alte metode cu scopul de a diminua frica si durerile.

Trebuie remarcat si faptul ca hipnoza nu presupune ca pacientul sa intre intr-o „transa”, chiar daca acest cuvant se utilizeaza de multe ori (chiar si in relatarea celor de la BBC). Hipnoterapia reprezinta in principal o forma de meditatie profunda, care poate fi auto-indusa sau ghidata de o alta persoana. Persoana este inca treaza si constienta.

Hipnoterapia poate fi o tehnica utila pentru distragerea pacientilor de la procedura medicala si de la orice alte senzatii de disconfort, precum si de reducere a anxietatii. Astfel de tehnici sunt atat de vechi ca si medicamentele. Fiecare student la medicina invata cum sa distraga atentia pacientilor in timpul unei operatii dureroase: printr-o mica discutie pentru a le diminua frica. Hipnoza sau auto-hipnoza reprezinta un „mod oficial” de a face acest lucru.

https://www.sciencebasedmedicine.org/surgery-under-hypnosis/

http://www.cbsnews.com/pictures/hypnosis-the-new-anesthetic/1/

http://www.hypnosis101.com/hypnosis/medical-hypnosis-hypnosis/hypnosis-anesthesia-surgery/

Previous Cum poti vindeca depresia rapid?
Next Poti scapa de durerile cronice cu hipnoza

About author

Catalin Dimofte
Catalin Dimofte 34 posts

Primele experiente cu hipnoza le-am avut incepand cu anul 1995. De cativa ani am decis sa practih hipnoza la nivel profesionist pentru a putea ajuta cat mai multi oameni sa-si rezolve problemele emotionale.

You might also like

Hipnoza 0 Comments

Procedura inovativa de micsorare a stomacului fara bisturiu

Stiai ca exista posibilitatea sa-ti micsorezi stomacul fara o interventie chirurgicala? Stiai ca atunci cand creierul percepe ca stomacul tau este mai mic, starea de satietate va aparea mult mai

Hipnoza 0 Comments

Hipnoza pentru sportivi – Depaseste limitele

Daca esti un sportiv care doreste sa obtina performante mai mari ar trebuie sa testezi si hipnoza, e foarte posibil sa-ti placa asa de mult incat sa devina una dintre tehnicile preferate

Hipnoza 0 Comments

Cum ma pot lasa de fumat? Hipnoza te ajuta

Fumatul este una dintre viciile care afecteaza o mare parte a populatiei de pe glob. Din pacate fumatut este de departe cel mai raspandit viciu si de pentru majoritatea dependetilor este foarte

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!