Experiment psihologic ce te pune pe ganduri: Cusca cu 5 maimute

Experiment psihologic ce te pune pe ganduri: Cusca cu 5 maimute

Te-ai intrebat pana acum de ce faci anumite lucruri care le fac si altii? Care este rolul anumitor obiceiuri?

In 1967 Stephenson, G. R. a facut un experiment cu 5 maimute inchise intr-o cusca ce a fost denumit ”Achizitia culturala a unui raspuns specific invatat printre maimute”

Experimentul a constat in inchiderea intr-o cusca de tavanul careia au fost atarnate banane (maimutele nu prea pot rezista la banane) la care se putea ajunge urcand pe o scara.

Cercetatorii au facut urmatorul lucru, de fiecare data cand o maimuta incerca sa urce pe scara pentru a lua bananele, stropeau cu apa rece pe celelalte patru maimute. Asa maimutele au invatat ca atunci cand o maimuta se urca pe scara ele vor avea de suferit.

Dupa ce acest lucru s-a intamplat de mai multe ori, au observat ca de fiecare data cand oricare dintre maimute incerca sa urce pe scara, celelalte maimute era trasa inapoi si batuta de celelate patru maimute. Dupa un timp, niciuna dintre maimute nu a mai avut curajul sa incerce sa ajunga la banane. Maimutele au invatat ca daca se urca pe scara vor fi batute.

In continuarea experimentului, au inlocuit una dintre cele cinci maimute cu o alta maimuta. In mod firesc maimuta noua, cand a vazut bananele a vrut sa se urce pe scara pentru a ajunge la ele.  Imediat, celelalte maimute au luat-o la bataie, fara ca cercetatorii sa le mai ude.

Dupa ce noua maimuta a mai facut cateva incercari zadarnice de a ajunge la banane, a invatat si ea ca nu este voie sa urci pe scara, chiar daca nu stia motivatia pentru care nu ar trebui sa faca asta.

Experimentul a continuat inlocuind si cea de-a doua maimuta, povestea s-a repetat. Ba chiar mai mult, maimuta adusa mai inainte a lovit si ea noua maimuta, chiar daca ea nu fost udata cu apa rece niciodata. Apoi si cea de-a treia maimuta a fost inlocuita, repetand povestea. Treptat a fost inlocuita si cea de-a patra a fost inlocuita, povestea repetandu-se. Intr-un final a fost inlocuita si cea de-a cincea maimuta.

Experiment psihologic - Povestea celor 5 maimute

In faza finala a ajuns ca toate cele 5 maimute ce au fost udate cu apa rece cand o maimuta incerca sa ajunga la banane a fost schimbat treptat cu alte de cinci maimute ce nu au fost udate niciodata cu apa rece. Maimutele noi au continuat sa bata pe oricare dintre maimutele care incercau sa se ridice pe acea scara.

In acea cusca se instalase un obicei nou, cine incerca sa urce pe scara va fi tras inapoi si batut.

Nimeni nu stie de ce nu e voie sa iei banana dar asta e regula sociala si este respectata cu strictete, fara sa se indoiasca de asta.

Daca cercetatorii ar fi avut posibilitatea sa le adreseze acestor maimute intrebarea “Care este motivul pentru care loviti maimuta ce vrea sa se urce pe scara?”, cu siguranta raspunsul lor ar fi fost: “Nu stim. Acesta este obiceiul aici. Toate maimutele fac asta.

Te rog sa te gandesti cate lucruri le faci pentru ca asa se fac?

Lasa-mi un comentariu cu un obicei pe care il pentru ca asa fac si altii,

Previous In stare de hipnoza sunt adormit?
Next Cum invatam sa NU MAI IUBIM !!!

About author

Catalin Dimofte
Catalin Dimofte 34 posts

Primele experiente cu hipnoza le-am avut incepand cu anul 1995. De cativa ani am decis sa practih hipnoza la nivel profesionist pentru a putea ajuta cat mai multi oameni sa-si rezolve problemele emotionale.

You might also like

Diverse 0 Comments

Cum invatam sa NU MAI IUBIM !!!

Noi invatam in fiecare zi, tot ceea ce stim astazi am invatat candva, inclusiv “SA IUBIM”  dar putem invata si “SA NU MAI IUBIM” . Si eu am invatat “SA

Diverse 0 Comments

Cele mai vechi amintiri din copilărie încep să dispară în jurul vârstei de 7 ani”

Cele mai vechi amintiri din copilărie încep să dispară în jurul vârstei de 7 ani, arată un studiu recent. Se ştie deja că majoritatea amintirilor adulţilor se întind în urmă

Diverse 0 Comments

Cel mai bun hipnotist din lume

Sincer nu am nici cea mai vaga idee despre cine este cel mai bun hipnotist din lume,  dar cel putin personajul din filmul de mai jos eeste unul dintre cei mai rapizi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!