Cum reactioneaza creierul la hipnoza

Cum reactioneaza creierul la hipnoza

In ciuda multor pareri sceptice, hipnoza nu are nimic de a face cu magia si controlul mintii.

Hipnoza este cea mai veche conceptie occidentala de psihoterapie si in medicina alternativa a fost demonstrat ca ea poate ameliora durerile pacientilor, poate reduce stresul si anxietatea, precum si traumele si fobiile. Este de asemenea asociata cu remomorarea unor amintiri reprimate legate de anumite tulburari psihice.

Noile cercetari stiintifice, bazate pe progresul tehnologic, scoate in evidenta noi nuante neurologice a modului in care creierul raspunde la hipnoza. De exemplu, un studiu recent de la Universitatea de Medicina din Standford explica de ce unii oameni intra mai repede in transa.

Autorul studiului, David Spiegel, defineste hipnoza ca o stare de concentrare intensa a atentiei, prin respiratie profunda si relaxare musculara. Cand pacientul este pe deplin hipnotizat, la nivelul creierului sau au loc anumite modificari care il pot determina sa perceapa durerea ca fiind mai putin dureroasa.

Potrivit studiului lui Spiegel, capacitate de a aluneca in aceasta mentalitate variaza de la om la om. In studiu se arata ca motivul ar putea avea de a face cu puterea de realizare a conexiunilor din regiuni specifice ale creierului.

Spiegel si echipa sa au efectuat scanari imagistice ale creierului pe un esantion de 12 adulti care se aflau intr-o stare profunda de hipnoza si 12 adulti care nu au fost hipnotizati. Toti au fost initial impartiti in doua grupuri, pe baza unui test care a evaluat raspunsurile lor comportamentale fata de hipnoza.

Cercetatorii au examinat activitatea in diferite retele ale creierului in timp ce adultii erau relaxati si nu erau hipnotizati. Rezultatele studiului au aratat ca pacientii foarte hipnotizabili aveau o activitate mai intensa intre partile retelei de control executiv din creier, care implica luarea deciziilor si reteaua de proeminenta, care este implicata in procesele importante de decizie.

Ce se intampla cu creierul in hipnozaMai exact, cercetatorii au descoperit o legatura puternica activata intre cortexul dorsolateral prefrontal stang, care face parte din reteaua de control executiv a creierului si cortexul cingular dorsal anterior, care face parte din reteaua proeminenta si joaca un rol important in concentrarea atentiei.

In schimb, aceasta activitate in regiunile mentionate ale creierului a fost foarte scazuta la persoanele mai putin hipnotizabile. Spiegel a spus ca studiul sau a fost primul care arata o legatura intre cele doua retele din creier in raport cu hipnoza.

El a mai estimat ca 10% din oameni sunt foarte hipnotizabili, o treime nu sunt hipnotizabili, iar restul se afla intre cele doua extreme.

Nu este clar de ce unii oameni sunt mai hipnotizabili decat altii, dar unele teorii sugereaza ca acestia aveau o pasiune pentru activitati imaginative in copilarie sau au invatat devreme sa-si concentreze gandurile in alta parte atunci cand simteau durere. O alta explicatie sustine ca unii oameni sunt predispusi genetic de a emite anumiti neurotransmitatori intr-un mod care ii face sa fie mai hipnotizabili.

 

 

Previous Cine nu poate fi hipnotizat
Next Hipnoza - cea mai usoara si cea mai rapida cura de slabire

About author

Catalin Dimofte
Catalin Dimofte 34 posts

Primele experiente cu hipnoza le-am avut incepand cu anul 1995. De cativa ani am decis sa practih hipnoza la nivel profesionist pentru a putea ajuta cat mai multi oameni sa-si rezolve problemele emotionale.

You might also like

Fără categorie 0 Comments

Cine poate fi hipnotizat mai usor?

Destul de multi cred ca persoanele cu o educatie mai simpla sau cu o inteligenta sub medie sunt mai usor de hipnotizat. In realitate studiile au demonstrat ca o persoana cu un

Fără categorie 0 Comments

Studiu: Hipnoza dubleaza rata de succes a fertilizarii in vitro

O echipă de la Universitatea Soroka, Israel, a facut un studiu pe 185 de femei ce au beneficiat de o fertilizare in vitro (FIV). Cercetatorii au dorit sa afle dacă

Fără categorie 0 Comments

Cum poti vindeca depresia rapid?

De departe depresia este boala secolului. Din pacate aceasta boala este una extrem de grava si afecteaza o masa foarte mare de populatie. Depresia este una dintre cele mai nedorite

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!