Cele mai vechi amintiri din copilărie încep să dispară în jurul vârstei de 7 ani”

Cele mai vechi amintiri din copilărie încep să dispară în jurul vârstei de 7 ani”

Cele mai vechi amintiri din copilărie încep să dispară în jurul vârstei de 7 ani, arată un studiu recent. Se ştie deja că majoritatea amintirilor adulţilor se întind în urmă numai până la vârsta de circa 3 ani. Pierderea amintirilor de dinainte de această vârstă se numeşte amnezia copilăriei. Există tot mai multe dovezi că deşi copiii îşi folosesc memoria pentru a învăţa limbajul şi alte tipuri de noi informaţii, creierele lor nu sunt suficient de dezvoltate pentru a reţine amintiri complexe, spune o echipă de psihologi de la Emory University.

Pentru a determina cu exactitate când încep să dispară primele amintiri ale unei persoane, cercetătorii au înregistrat răspunsurile a peste 80 de copii care aveau vârsta de 3 ani când părinţii le-au pus întrebări despre 6 evenimente care se petrecuseră în ultimele 6 luni, evenimente precum ziua de naştere sau mersul la grădina zoologică. Copiii u fost împărţiţi în două grupe şi fiecare grup s-a reîntors la o anumită vârstă (5, 6, 7, 8 sau 9 ani) pentru retestarea amintirilor. Copiii cu vârste între 5 şi 7 ani şi-au amintit 63-72% din ceea ce îşi aminteau la 3 ani. La vârsta de 8-9 ani copiii îşi mai aimnteau doar 35% din amintirile de dinainte de 3 ani. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Memory.

Uitam amintirile din copilarie

„Studiul nostru este prima demonstraţie empirică a începutului amneziei copilăriei”, spune conducătoarea studiului, Patricia Bauer. „Cunoscând cum se dezvoltă memoria autobiografică este extrem de important să ne înţelegem pe noi, ca fiinţe psihice. Amintirile despre noi din trecut au de-a face cu ceea ce suntem astăzi”, mai spune Bauer. Cercetătorii au fost surprinşi să afle că deşi copiii mai mici îşi aminteau mai multe evenimente de la vârsta de 3 ani, amintirile celor mai mari conţineau mai multe informaţii. Posibilele motive ale acestei diferenţe sunt, probabil, faptul că memoria care durează mai mult e mai bogată în informaţii legate de amintiri şi faptul că îmbogăţirea abilităţilor limbajului permite copiilor mai mari să descrie amintirea şi să o întipărească în minţile lor, mai spun cercetătorii.

Studiile practice au aratat ca prin regresia hipnotica se pot accesa toate aceste amintiri uitate, inclusiv amintirile din primele zile de dupa nastere. Studiile au demonstrat ca subconstientul nostru inregistreaza toate informatiile receptionate cu organele de simt, dar doar o mica parte din acestea sunt accesibile constientului, pe masura ce timpul trece aceste amintiri, daca nu sunt reactualizate, acestea se „ingroapa”  in subconstient. Amintirile „ingropate” in subconstient putand fi scoase la suprafata prin  diferite metode si tehnici, cea mai eficienta tehnica fiind regresia hipnotica.

Următorul pas pe aceast linie de cercetare este determinarea vârstei la care persoanele încep să dezvolte sistemul de memorie de tip adult, probabil între 9 şi 18 ani, mai spune Bauer.
Sursa: Emory University, Ian. 2014;http://www.doctorslounge.com/index.php/news/hd/44100

Previous Cine poate fi hipnotizat mai usor?
Next Studiu: Hipnoza dubleaza rata de succes a fertilizarii in vitro

About author

Catalin Dimofte
Catalin Dimofte 34 posts

Primele experiente cu hipnoza le-am avut incepand cu anul 1995. De cativa ani am decis sa practih hipnoza la nivel profesionist pentru a putea ajuta cat mai multi oameni sa-si rezolve problemele emotionale.

You might also like

Diverse 0 Comments

Cel mai bun hipnotist din lume

Sincer nu am nici cea mai vaga idee despre cine este cel mai bun hipnotist din lume,  dar cel putin personajul din filmul de mai jos eeste unul dintre cei mai rapizi

Diverse 0 Comments

Stiai ca ai un al doilea creier?

O poveste despre 2 creiere: cum cel de-al doilea creier al nostru este cheia înţelegerii multor afecţiuni cronice Nu multă lume realizează că avem două creiere. Da, aţi citit bine.

Diverse 0 Comments

Experiment psihologic ce te pune pe ganduri: Cusca cu 5 maimute

Te-ai intrebat pana acum de ce faci anumite lucruri care le fac si altii? Care este rolul anumitor obiceiuri? In 1967 Stephenson, G. R. a facut un experiment cu 5 maimute

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!